FC Schoonbroek speelt kampioen voor overleden ploegmaat

GVA 15.04.2014

Retie - FC Schoonbroek werd zaterdag kampioen in de eerste afdeling van het Kempense Arbeidersvoetbal. Wat de titel extra speciaal maakt is dat ze hem volledig opdragen aan Maarten Wens, hun ploegmaat die vorig jaar plots overleed aan een hartinfarct.

Schoonbroek kleurde zaterdag rood-wit, het hele dorp leefde mee met de voetballers die hun voornemen kampioen te spelen moesten waarmaken. De beslissende match vond plaats bij FC Bosvlinders. Met een overvolle harmonicabus, waar pakweg 130 supporters een plaatsje in kregen, vertrok men richting Mol-Ezaart. De verwachtingen waren hooggespannen want de overwinning draaide in de eerste plaats eigenlijk niet enkel rond de sport.

"Vorig jaar in mei verloren we één van onze beste spelers, Maarten Wens. Hij was toen 28 en overleed plots aan een hartinfarct", vertelt Gert Wens, clubvoorzitter en nonkel van Maarten. "Met de herdenking van Maarten heeft de ploeg een belofte gemaakt: we gaan dit jaar niet mét Maarten, maar voor Maarten de beker winnen. Het was wennen voor de spelers om zonder hem op het veld te staan. De voetballers zijn twee weken vroeger begonnen met trainen omdat ze met zichzelf geen blijf wisten. De eerste matchen hebben we allemaal gewonnen, we zaten echt in een flow want stonden op een gegeven moment twaalf punten voor. Dan kregen we even een dip en momenteel hebben we nog drie punten op overschot. Sinds de zevende speeldag hebben we altijd de eerste plaats behouden, maar als we vandaag tegen de Bosvlinders verliezen kan het dus nog altijd fout lopen. Het blijft link, daar zijn we ons van bewust."

Een massa Schoonbroek-supporters verzamelde zich zaterdagnamiddag op het terrein van de Bosvlinders. De mannen in T-shirts met de karikatuur op van Maarten en zelfs vrouwen met dito oorbellen. Het stressniveau lag dus extra hoog en de druk op de schouders van de spelers was zwaar. Met 0-2 wist FC Schoonbroek de Bosvlinders het plein af te sturen. Het feest barstte dan ook los. "Wat dit jaar gebeurd is, is magnifiek! Het schone eraan is dat we onze belofte hebben kunnen waarmaken, het plaatje is nu compleet", reageert Gert na de match. "De doelpunten werden trouwens gescoord door de broer en de neef van Maarten, schitterend." Na de match hebben de spelers en de supporters nog een lied afgespeeld en meegezongen dat één van de spelers speciaal voor Maarten had gemaakt. Het was dus een vat vol emoties, met veel tranen maar ook heel veel blijdschap.

 

Volgende matchen

Datum za., 20. okt. 2018 Beginn 10:30
FCS Dames I
FCS Dames I
Zennester Hombeek
Zennester Hombeek
-:-

Datum za., 20. okt. 2018 Beginn 16:00
FCS III
FCS III
De Kroon
De Kroon
-:-

Datum za., 20. okt. 2018 Beginn 16:30
Donk
Donk
FCS I
FCS I
-:-

Datum zo., 21. okt. 2018 Beginn 09:30
Den Berg
Den Berg
FCS II
FCS II
-:-