FC Schoonbroek voetbalt voor overleden ploegmaat

fcs i 2013 2014  4

Retie - Toen Maarten Wens (28) vorig jaar plots overleed, legden zijn ploegmaten van voetbalclub FC Schoonbroek een dure eed af op zijn begrafenis. "Wij worden volgend seizoen kampioen voor jou, kameraad!"

Volgend weekend kunnen de spelers van FC Schoonbroek hun postume belofte waarmaken, want dan staat in de eerste klasse van het Kempense Arbeidersvoetbal de titelmatch tussen de eerste en de tweede in de stand op de kalender: FC Schoonbroek uit Retie tegen FC Kempenzonen, de club van ex-profvoetballer Patrick Goots uit buurdorp Dessel.

Maarten stierf in mei vorig jaar na Schoonbroek Kermis. "Een dag na de kermis werd hij getroffen door een zwaar hartinfarct", zegt Gert Wens (47), clubvoorzitter en nonkel van Maarten. "Een week lang heeft hij nog gevochten voor zijn leven, maar uiteindelijk moest hij de strijd opgeven. Dat uitgerekend hem dat moest overkomen. Maarten was kerngezond en supersportief. Hij was regent lichamelijke opvoeding van opleiding en hield van survivaltochten in de Ardennen."

Ook voetballen kon hij als de beste. Bij FC Schoonbroek was hij een van de sterkhouders van het eerste elftal. Op zijn graf zwoeren zijn ploegmaten daarom dat ze er alles aan zouden doen om in het daaropvolgende seizoen kampioen te worden, als eerbetoon aan hun nummer 11. ‘Er wordt nu veel meer en harder getraind dan vroeger. Maarten is de drijfveer van onze ploeg’, zegt Gert.

Geen minuut stilte

In Schoonbroek is Maarten tot vandaag niet vergeten. ‘Hij had alleen maar vrienden in het dorp. Niemand vertelde ooit iets slechts over hem. Maarten was een prachtkerel: altijd in voor een grap, vriendelijk en hyperactief. Stilzitten kon hij niet. Daarom hebben we op het veld ook nooit een minuut stilte gehouden voor de match. Wel in tegendeel, als eerbetoon maakten we juist heel veel lawaai, omdat Maarten zelf helemaal geen stille jongen was.’

De kampioenenmatch Schoonbroek-Kempenzonen vindt plaats op zaterdag 29 maart om 15 uur op het clubterrein aan Kortijnen in Retie. Het bestuur roept iedereen in het dorp op om massaal te komen supporteren.

 

Volgende matchen

Datum za., 20. okt. 2018 Beginn 10:30
FCS Dames I
FCS Dames I
Zennester Hombeek
Zennester Hombeek
-:-

Datum za., 20. okt. 2018 Beginn 16:00
FCS III
FCS III
De Kroon
De Kroon
-:-

Datum za., 20. okt. 2018 Beginn 16:30
Donk
Donk
FCS I
FCS I
-:-

Datum zo., 21. okt. 2018 Beginn 09:30
Den Berg
Den Berg
FCS II
FCS II
-:-