Historiek

De geschiedenis van FC Schoonbroek begon in 1969 aan 'den Overpad' te Schoonbroek. Het bestuur was in handen van Sus Wens, Hein Broeckx en Gust Vanspringel. De allereerste wedstrijd werd al meteen een topper: niet minder dan 150 supporters kwamen afgezakt naar het veld van FCS en konden zien hoe hun ploeg verdienstelijk 2-2 gelijk speelde tegen Schijf Sport.

Oorspronkelijk speelde FCS in de zomercompetitie. 1971 was niet bepaald een sportieve hoogvlieger. Er moest jong talent opdagen. Dat lezen wij in het eerste verslag van 'Sportecho, FC Schoonbroek', een blad dat samen met FC Zwaneven werd uitgegeven. “De aanwinst van jonge spelers is toch wel de grootste verandering.” In 1973 kwam FCS met een eigen blad op de proppen. De eerste editie verscheen in augustus met een oplage van 130 exemplaren. Dit clubblad bestaat nog steeds en verschijnt maandelijks. Het telt nu ongeveer 250 abonnees.

Vanaf 17 september 1972 nam FCS voor het eerst in haar geschiedenis deel aan de wintercompetitie van de KVVV. In het voorjaar van 1973 maakte de reserveploeg haar debuut. Het werd op sportief vlak een succesvol seizoen dat werd afgesloten met een tweede plaats in de wintercompetitie en een vat van Fien in het clublokaal ’t Zonneke.

In 1973 werd de club ook omgedoopt tot een vzw waarvan Frans Wens, Stijn Schellekens, Hein Broeckx en Jean Meyers de beheerders waren.

In het seizoen 1974-1975 werd de laatste competitiematch gespeeld tussen de twee titelkandidaten FCS en Torenploeg, tegen wie er vele spannende duels werden gespeeld. Voor maar liefst 170 toeschouwers speelde FCS 1-1 gelijk en strandde op 1 punt van de titel. De titelstrijd werd ook gadegeslagen door de omliggende dorpen, want op het einde van het seizoen werden de broers Luc en Wil Wens getransfereerd naar Dessel Sport. Luc Wens, op dat moment ook een succesvol ruiter, werd het jaar nadien door de sportraad van Oud-Turnhout verkozen tot 'Sportman van het Jaar'.

Bij aanvang van het seizoen 1977-1978 werd een afdak geplaatst voor de supporters en kwam er eveneens een afrastering aan de kant van de kantine. Elke speler kreeg een sportzak met daarop het embleem van FC Schoonbroek. Deze investeringen bleken trouwens te renderen want de eerste ploeg speelde, na vele tweede plaatsen, eindelijk kampioen.

In 1979 bestond de club 10 jaar en het seizoen werd feestelijk ingezet met een voetbaltornooi. In de loop van het seizoen werd ook beslist het plein uit te rusten met een lichtinstallatie zodat de spelers voortaan in de winter konden trainen. Ook deze investering rendeerde, want de ploeg werd weer kampioen en ditmaal met een indrukwekkend doelpuntensaldo van 139 goals tegen 24. Ze werden zelfs 4 keer op rij kampioen.

Op vrijdagavond 24 april 1981 ging men van start met de derde ploeg. FC Schoonbroek telde nu 43 leden.

Op 10 juli vond op het terrein van FCS een groots opgezet openluchtfestival plaats. Bad Mood, Pig in a Bottle, The Tunes en The Boxcars vulden het programma. Dit was niet meteen een succes en werd niet meer herhaald omwille van het financiële risico.

FCS ging steeds op zoek naar nieuwe activiteiten om de kas te spijzen. Zo werd er op 29 april 1983 een avondtornooi georganiseerd en op 14 oktober 1983 een verenigingenkwis.

Vanaf het seizoen 1982-1983 startte de eerste ploeg in de derde afdeling van het Arbeidersvoetbalverbond van Mol, later omgedoopt tot Arbeidersvoetbal Kempen. De eerste ploeg werd nipt kampioen en stootte door naar tweede afdeling. De tweede ploeg was gepromoveerd naar de eerste afdeling van de Turnhoutse bond en speelde ook op zaterdagnamiddag. In de zomer werd de oude kantine afgebroken en werd in Geel een kantine van een vissersclub opgeladen en naar Schoonbroek getransporteerd.

Op 8 augustus 1986 organiseerde FCS in samenwerking met Arac een jogging. Het werd een enorm succes met niet minder dan 365 inschrijvingen en ruim 150 supporters. Deze jogging vindt nog steeds plaats de eerste vrijdag van augustus.

De tweede ploeg, ondertussen ook spelend in de bond van Mol, werd in 1986 kampioen met maar liefst 150 gemaakte goals en slechts 22 tegen. In de loop van het seizoen had Karel Raeymaekers een vat beloofd als er meer dan 100 goals gemaakt werden. Vat was binnen!

In 1986-87 dwong FCS I de promotie af naar eerste afdeling. De derde ploeg werd omgedoopt tot 'veteranenploeg'. FCS had nu drie ploegen in competitie. De eerste ploeg speelde in de hoogste afdeling van de zaterdagreeks, de twee andere in de zondagreeks.

Op 15 oktober 1988 haakte Stijn Schellekens af als bestuurslid. Hij heeft 18 jaar lang met veel inzet de kar getrokken.

Ter gelegenheid van ons 20-jarig bestaan werd er naast de jogging en het klassieke tornooi ook een familietornooi georganiseerd. Die overwinnars van die eerste editie waren, hoe kan het ook anders, de familie Wens.

Het seizoen 1990-1991 werd op sportief vlak één van de zwakste uit de geschiedenis. De eerste ploeg verloor de ene wedstrijd na de andere en eindigde op de laatste plaats. De degradatie naar tweede afdeling was onvermijdelijk. Na lang overleg besloten we dat jaar toch om nieuwe kleedhokjes te bouwen. Eigen werkvolk zorgde voor de metsel- en dakwerken, het leggen van de vloer, het installeren van elektriciteit, waterleiding, … Het resultaat mag er zijn: schitterende kleedhokjes met douches in marmer.

In het seizoen 1992-1993 kwamen maar liefst 200 supporters opdagen voor de topmatch tegen Kempenzonen. De match eindigde op een gelijkspel zodat er een testmatch nodig was om de kampioen aan te duiden. Op 3 april 1993 streden FCS en Kempenzonen op het neutrale veld van Schijf Sport om de titel. FCS speelde beresterk en won uiteindelijk met 3-2, na doelpunten van Marcel Meeus, Koen Van Springel en Luc Liekens. Deze oververdiende titel vierden we op 14 mei op het gemeentehuis met receptie en speech van de burgemeester, gevolgd door de 'afterparty' op een boot op het Kempisch kanaal. Dit was een traktatie van voorzitter Jean Meyers die net 50 jaar was geworden.

In 2004 wint Jean, voor zijn jarenlange inzet, zelfs de trofee van sportverdienste van de gemeente Retie, een hoogtepunt in onze geschiedenis.

In maart 2007 verschijnt er in het Belgische staatsblad een verandering in de statuten van de vzw FC Schoonbroek. Gert Wens neemt de taak van voorzitter op zich. Jean wordt op dat moment erevoorzitter.

Na de kampioenstitel in 1993 pendelde de eerste ploeg tussen eerste en tweede afdeling, maar kampioen spelen lukte niet meer. Wel schreven we in 2008 nog eens geschiedenis. In dat jaar promoveerden we terug naar eerste afdeling, maar we wonnen ook voor het eerst in onze bestaansgeschiedenis de 'Beker van Vlaanderen' na een bekercampagne met enkele matchen met een hoog thrillergehalte. Herinner u de match tegen het West-Vlaamse Zwaenekerke, waar FCS in de laatste 5 minuten nog een 3-0 achterstand omboog naar 3-3 en met penalty’s naar de finale ging. De finale speelden ze voor bijna 500 supporters en ze legden alweer Kempenzonen met 2-1 over de knie.

Nog een mijlpaal in de geschiedenis van onze club is het seizoen 2003-2004. Nadat in 2001 de derde ploeg ophield te bestaan werd er in 2003 terug een derde ploeg geboren, zij het met wat minder testosteron. Onze damesploeg werd namelijk boven de doopvont gehouden. Na 2 jaar enkel vriendschappelijke wedstrijden te spelen zijn zij in het seizoen 2007-2008 gestart in derde provinciale van de Belgische competitie. Vanaf het seizoen 2012-2013 zijn onze dames, na een gedwongen promotie, te bewonderen in tweede provinciale. Hun eerste seizoen tussen de groteren hebben ze overleefd en ook het seizoen 2013-2014 lijkt een seizoen zonder problemen te worden.

Augustus 2011 werd voor het eerst 'Fietsen op rollen' georganiseerd in de tent aan het terrein.

De voorlopig laatste mijlpaal in ons bestaan is 2011. FCS verzekert zich van de toekomst. Na twee en een half jaar van onzekerheid, het veld stond immers te koop, heeft de gemeente Retie het veld aangekocht. Tijd voor een nieuw hoofdstuk...

Dat nieuwe hoofdstuk kwam er ook, maar dan in iets minder positieve zin. Net na afloop van het seizoen 2012-2013 vierden we dit met z'n allen op Schoonbroek Leeft, maar de dag later sloeg het noodlot toe. Een van de spelers van de eerste ploeg, Maarten Wens, werd getroffen door een zwaar hartinfarct. Een week heeft hij nog gevochten voor zijn leven, maar uiteindelijk heeft hij de strijd moeten opgeven en is hij op 28-jarige leeftijd overleden.

Op zijn begrafenis zweerden zijn ploegmakkers van FCS I dat ze van het seizoen 2013-2014 iets speciaals zouden maken: ze zouden de eerste titel in de eerste afdeling van de Molse bond binnenhalen voor Maarten. FCS I denderde dan ook door het seizoen en stond op een gegeven ogenblik 10 punten los. Na de winter stokte de motor even en zo bleef het spannend tot de laatste speeldag. Op het veld van Bosvlinders zou alles beslist worden en met de steun van meer dan 200 supporters kon, mocht en zou dit niet meer mislopen.

Bosvlinders en FCS maakten er een zeer boeiende partij van, maar de kansen waren voor de bezoekers. Alleen bleef de afwerking lang achterwege, tot Bert met de rust in zicht toesloeg en FCS op 0-1 bracht. In de tweede helft trapten Bosvlinders op de lat en zagen ze hoe 1 van hun spelers met rood werd wandelen gestuurd. In het slot van de match nam Wouter de laatste twijfels weg en toen het laatste fluitsignaal weerklonk, barstte een hels feesje los. FCS is voor de eerste keer in zijn bestaansgeschiedenis kampioen in de eerste afdeling van de Molse bond!!

 

Volgende matchen

Datum za., 17. nov. 2018 Beginn 10:30
FCS Dames I
FCS Dames I
Zwarte Leeuw
Zwarte Leeuw
-:-

Datum za., 17. nov. 2018 Beginn 14:30
Real Heesakker
Real Heesakker
FCS III
FCS III
-:-

Datum za., 17. nov. 2018 Beginn 14:45
Motorclub
Motorclub
FCS I
FCS I
-:-

Datum zo., 18. nov. 2018 Beginn 09:30
Schijf
Schijf
FCS II
FCS II
-:-