NieuwsFC Schoonbroek, veel meer dan een caféploeg

100ste lid

Hoewel Schoonbroek een kerkdorpje met amper 1 400 inwonners is, heeft het toch een volwaardige voetbalclub met maar liefst honderd spelers. Jelte Staes (27) uit buurdorp Arendonk is het honderste lid van rood-wit.

KSK Retie en KSK Branddonk zijn de grote en bekende voetbalclubs in Retie, maar ook in het kerkdorp Schoonbroek wordt er gevoetbald. De club speelt in de competitie van het Arbeidersvoetbal. Toch is FC Schoonbroek meer dan een gewone caféploeg: de club heeft zopas een nieuwe kleedkamer gebouwd, start volgend jaar met de bouw van een eigentijdse kantine van 100 000 EUR en telt exact honderd leden, verdeeld over drie herenteams en twee damesploegen.

Eén grote familie

"Wat onze club zo bijzonder en populair maakt? Dat wij één grote familie zijn", zegt voorzitter Gert Wens (51). "Iedereen kent iedereen in Schoonbroek, van spelers tot ouders en grootouders. Daardoor hebben wij ook heel veel supporters. De topmatchen van ons eerste elftal lokken soms wel honderd toeschouwers, meer dan sommige provinciale clubs bij de Belgische voetbalbond."

Of de fans ook goed voetbal te zien krijgen onder de kerktoren van Schoonbroek? "Als wij in vierde provinciale zouden meespelen, eindigen we zeker niet laatste", gelooft de clubvoorzitter. "Veel van onze spelers hebben vroeger bij Zwaneven, Retie of Branddonk gevoetbald. Waarom ze naar ons zijn gekomen? Vaak omdat ze nog heel graag voetballen, maar geen tijd of zin meer hebben om tweemaal per week te trainen. Bij ons mag er worden getraind, graag zelfs, maar het moet niet. Alles kan, alles mag."

Voor het geld moeten ze ook niet aankloppen in het bureau van de voorzitter (ook omdat niemand weet waar dat bureau is). "Geen enkele speler, trainer, afgevaardigde of bestuurder wordt hier betaald. De hele club draait op vrijwilligers."

FC Schoonbroek is een moderne club die ook openstaat voor meisjes en vrouwen. De nieuwste aanwinst, het honderste lid van de club, is de 27-jarige Jelte Staes. Ze komt over van KFC Vrij Arendonk.

"Ik voetbalde er al van bij de preminiemen", zegt ze. "Als kind was ik wel even aangesloten bij de volleybalclub, maar ik wilde altijd maar tegen de bal trappen in plaats van slaan. Ook op de speelplaats in de lagere school deed ik niet liever dan voetballen met de jongens."

Red Flames

De nieuwe spits van FC Schoonbroek, die in haar eerste drie matchen al meteen drie keer scoorde, is blij dat almaar meer meisjes en vrouwen de voetbalsport hebben ontdekt. "Eden Hazard en Yannick Carrasco zijn mijn idolen omdat ze zo vinnig zijn, maar ik ben ook fan van de Red Flames, de vrouwelijke Rode Duivels, die fel in opgang zijn en zich hebben gekwalificeerd voor het Europees kampioenschap. Vrouwenvoetbal zit in de lift."

 

Volgende matchen

Datum za., 24. nov. 2018 Beginn 10:30
FCS Dames I
FCS Dames I
Davo Puurs
Davo Puurs
-:-

Datum za., 24. nov. 2018 Beginn 14:00
FCS I
FCS I
Braberg
Braberg
-:-

Datum za., 24. nov. 2018 Beginn 16:00
FCS III
FCS III
Schijf
Schijf
-:-

Datum zo., 18. nov. 2018 Beginn 09:30
Schijf
Schijf
FCS II
FCS II
2:1